Architektura / administrativní stavby

Laurin & Klement Kampus prezentuje nový způsob práce

Mladoboleslavská Škoda Auto má nový administrativní objekt. Navrhli ho architekti ze studia ATP ARCHITEKTEN INGENIEURE. Foto: Škoda Auto, a.s.

V novém kancelářském komplexu Laurin & Klement Kampus pracuje na dva tisíce zaměstnanců. Administrativní prostory jsou zde rozděleny do čtyř zón a zaměstnanci mezi sebou sdílí pracovní místa.

Knauf , 4. 9. 2024 / Advertorial

Uplynulo již 33 let od okamžiku, kdy bylo podepsáno strategické partnerství mezi Škoda Auto, automobilovou akciovou společností, a koncernem Volkswagen. Od té doby dosáhla mladoboleslavská automobilka mnoho milníků a stala se významnou globální značkou prodávající více než milión vozů ročně. Během řady úspěšných let se automobilový trh ovšem významně změnil. A mění se také způsob práce, což dokazuje i nově otevřený kancelářský komplex Laurin & Klement Kampus, ve kterém je připraveno pracovní prostředí pro 2000 zaměstnanců, kteří byli dosud roztříštěni do 20 budov v Mladé Boleslavi. Nové sídlo společnosti se zaměřuje na tzv. koncept New Work, což znamená, že administrativní prostory jsou rozčleněny do čtyř zón, z nichž každá je navržena podle určité škály potřeb a příslušné aktivity. Filozofie tohoto pracovního prostředí je založena na sdílení více než 22 800 m² kancelářské plochy, což by zaměstnancům mělo umožnit flexibilní využití všech prostor.

Udržitelnost na prvním místě

Kancelářský komplex se skládá ze čtyř propojených budov, které jsou vybaveny moderními technologiemi a špičkovou technikou. Budova je například vybavena fotovoltaickou elektrárnou s celkem 222 panely, které poskytují výkon až 100 kW. Zvláštní pozornost byla věnována inovacím snižujícím spotřebu elektrické energie. Počínaje LED svítidly a konče inteligentními světelnými senzory. Zajímavostí je také specificky navržený ventilační systém, který v horkých dnech ochladí prostory během noci, aby mohla klimatizace ve dne pracovat s rekuperačním koeficientem 80 %. Nebo automaticky řízené stínící rolety, které by měly snížit energetickou spotřebu během ochlazování budovy až o 30 %.

Interiér v systému Knauf

Nový koncept pracovního prostředí si vyžádal specifický přístup také v projektu. Poprvé zde byla například použita technologie betonových stropů, které jsou vylehčeny systémem Cobiax, což jsou duté tvarovky z recyklovaného plastu. Základ pětipodlažního komplexu byl klasicky vybudován pomocí železobetonového monolitu, který byl doplněn fasádou z tzv. bondy panelů a hliníkovými okny. Téměř celý interiér je ovšem dílem suché výstavby kompletně realizovaný v systému Knauf. Ani v tomto případě se na materiálu nešetřilo a přednost dostaly většinou sádrokartonové desky s přidanou hodnotou. Nové pracovní prostředí rozdělené do čtyř „tematických zón“ vyžadovalo náležitou pozornost z pohledu akustiky. Což je velké téma, kterým se suchá výstavba Knauf zabývá již mnoho let.

Foto: Interiéry adiministrativní budovy byly téměř celé realizovány suchou výstavbou.

Recepce a přízemí Kampusu

Prostorná recepce je navržena v typických „škodováckých“ barvách, to znamená, že převládá bílá a zelená. Je přisvětlena přírodním světlem, které proniká velkým světlíkem ve tvaru kapky. Kromě recepce samotné je v přízemí situované kompletní gastro s veškerým potřebným zázemím, kavárnou a jídelnou. Na opačné straně přízemí je umístěn kongresový sál a technické místnosti jako například režie zvuku, tlumočnické kabiny apod. Sádrokartonové konstrukce dělicích příček byly u všech zmíněných místností řešeny nadstandardně a s ohledem na účel. 

AQUAPANEL v gastro provozu

Aby mohl v přízemí vzniknout gastro provoz, bylo nutné nejprve postavit pevný korpus a na něj následně navázat příčky, které rozdělí podle potřeb provozu interiér. Základním „stavebním kamenem“ se proto stala stěna v klasické skladbě W112 dvakrát opláštěná požárními deskami Knauf RED Piano. K této příčce byla navíc za pomoci CD a UD profilů provedena další předstěna, kterou již tvořily bílé desky Knauf White. Tím bylo dosaženo potřebné tuhosti a pevnosti konstrukce. Výsledná tloušťka této stěny je 38 cm. Gastro provoz je dále rozdělen do několika prostorů podle zaměření. Ve většině případů bylo rozčlenění gastro provozu provedeno příčkami, ve kterých se z důvodu přítomné vlhkosti použily speciální cementové desky Knauf AQUAPANEL Indoor, mezi jejichž vlastnosti patří právě 100% rezistence vůči vlhku. Všechny konstrukce mají dvojité opláštění z každé strany.

Foto: Knauf AQUAPANEL Indoor je výborným pomocníkem v řešení akustiky interiéru.

Silentboard a Diamant

V případě kongresového sálu a technického zázemí bylo vše podřízeno kvalitní akustice. Což se projevilo v prvé řadě ve skladbě sádrokartonových příček. Dělicí stěny u režie zvuku tvoří příčky W112 z jedné strany 2x opláštěné modrou deskou Knauf Diamant a z druhé strany 2x deskou Silentboard. Připomeneme, že zatímco deska Diamant umí utlumit až 74 dB, tak speciální těžší deska Silentboard až 76 dB. Její akustické vlastnosti vyniknou zejména při nízkých frekvencí, jako je například lidská řeč. Ve skladbě stěny hlavního korpusu kongresového sálu jsou zase použité desky RED Piano a Diamant.

Akustika a Cleaneo

Prakticky v celé ploše přízemí si návštěvník nemůže nevšimnout sádrokartonového podhledu jehož design zvýrazňují děrované desky Knauf Cleaneo. Nutno říci, že projektantům nešlo primárně jen o design, i když ten je v případě této novodobé administrativní budovy rovněž důležitý, ale také o vytvoření odpovídajícího akustického komfortu, který je pro prostory s kumulací většího počtu lidí nutný. Pro účely přízemí budovy bylo zvoleno kulaté děrování 8/18. Spáry mezi deskami byly vytmeleny částečně Uniflottem a částečně tmelem Knauf Jet-Filler. Kromě estetiky a akustických vlastností mají Cleaneo desky schopnost tzv. „Cleaneo efektu“, tedy čištění vzduchu od různých pachů, což v případě kancelářských budov a přítomnosti gastro provozů je jistě nezanedbatelná výhoda. O výsledném akustickém komfortu jsme se mohli přesvědčit při slavnostním otevření budovy za přítomnosti celé řady významných osobností z vedení koncernu a novinářské obce.

Kanceláře a jejich konstrukce

Řešení jednotlivých pater je prakticky identické. Na každém patře se nacházejí otevřené moderní kanceláře. Součástí prostoru jsou dále menší zasedací místnosti, akusticky izolované buňky pro telefonování, relaxační prostory s pohovkami a křesly, a samozřejmě nechybí sociální zázemí, kuchyňky, osobní skříňky pro úschovu věcí atd. Předem lze shrnout, že všechny sádrokartonové příčky byly navrženy v systému W112. Rozdíly jsou ve volbě příslušných sádrokartonových desek. Tak například se na jednom z pater nachází rozvodna T-Mobilu, navíc rozdělena na dvě poloviny (silnoproud/slaboproud), která si z důvodu ochrany proti požáru vyžádala dvojnásobný záklop červenými deskami RED Piano (EI 60 minut). Zajímavým způsobem s ohledem na akustickou izolaci jsou řešené menší uzavřené kanceláře. Dělicí příčky W112 jsou z jedné strany opláštěny dvěma deskami Knauf Diamant a z druhé strany dvěma deskami Knauf Silentboard. Ve všech kancelářích, kde je instalovaná audio-video technika, jsou k těmto příčkám navíc postaveny předstěny W626 (z jedné nebo z obou stran), již ale ze standardních desek White, taktéž se dvěma záklopy. Na vnějším záklopu byla deska částečně vyříznuta a do toho místa je vložená pohltivá deska Knauf Cleneo s identickým děrováním 8/18. Cílem tohoto netradičního řešení byla nejen vynikající stavební akustika, ale i komfortní prostorová akustika v místnosti zejména při používání audio-video techniky. Parametr vzduchové neprůzvučnosti dělicí příčky byl v těchto případech Rw=58 dB. Rastr konstrukce byl opět z důvodu vylepšení tuhosti příček zhuštěn. Většina příček končila v napojení na fasádu se špaletou okna. V kancelářských prostorách ještě najdeme svěšené příčky a pochopitelně podhledy. Pro doplnění na celé ploše jsou zdvojené podlahy, pod kterými vedou příslušné instalace. Barevně umírněné řešení interiéru je zpestřeno velkoformátovými fotografiemi na stěnách, dřevěnými stoly a barevnými detaily, například relaxačními křesílky apod. Interiér tak celkově působí „teplým“ dojmem.

Protipožární konstrukce

Abychom byli ve výčtu konstrukcí přesní, musíme zmínit ještě některé tradiční, které do podobných administrativních budov neodmyslitelně patří. Kromě různých podhledů s LED svítidly jsou to všechna sociální zařízení, kde jsou jak impregnované desky, tak klasické bílé. Zejména v místnostech, kde se mohou osprchovat ti, kteří do práce dorazí na kolech. Samozřejmostí je opláštění šachet, ve kterých jsou instalace, a pro které platí EI 90 minut, takže požární konstrukce potřebovala trojitě opláštit deskami Knauf RED Piano a to v tl. 15 mm.  

  • Ateliér: ATP ARCHITEKTEN INGENIEURE
  • Země: Česká republika
  • Město: Mladá Boleslav
  • Dodavatel stavby: Metrostav a.s.
  • Zpracovatel suché stavby: EKOMONT, spol. s r.o.

SPONZOR

  • autor: Knauf *
  • publikováno: * 4. 9. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři