Kolumbárium v Pátku (Rekonstrukce hřbitova v Pátku, Tomáš Podrázský) Foto: Tomáš Podrázský
Architektura / veřejný prostor a urbanismus

Kolumbárium jinak. Jak ve vesnici Pátek zrekonstruovali hřbitov

O smrti dnes přemýšlíme jinak a mění se i způsoby uložení ostatků. Častý je rozptyl nebo uložení urny v kolumbáriu. Novou rozptylovou loučku a kolumbárium proto zřídili také na vesnickém hřbitově v Pátku.

Karolína Vránková , 30. 7. 2024

„Jak se pečuje o obec, to se nejlépe pozná podle hřbitova,“ říká starosta středočeské vesnice Pátek Jiří Bulušek. V Pátku se však stará hřbitovní zeď začala rozpadat a byly potřeba i další úpravy. Rozhodli se tedy dát místo odpočinku předků do pořádku. Zastupitelstvo na to odsouhlasilo částku 4 miliony korun. Pak byla vypsána soutěž na projektanta - hlavní kritérium ale musela být cena.

Nabídka, i když s tak omezeným rozpočtem, oslovila architekta Tomáše Podrázského. „Zjistilo se, že jeho představy přesně odpovídají našim,“ říká starosta Bulušek. Myšlenku podpořila také katolická církev a umožnila převod hřbitova na obec. A tak vznikla skromná, ale výtvarně i funkčně promyšlená úprava hřbitova. Má teď novou hřbitovní zeď  a umělecky zpracovanou bránu z korodované oceli. Je tu nová rozptylová loučka a kolumbária. Ale zachovala se i útěšná atmosféra venkovského hřbitova.

Foto: Bílá hřibtovní zeď a brána z kortenu

Nová loučka, staré lípy

Nová hřbitovní zeď je bílá, provedená z betonových kvádrů. „Působí z části tradičně díky přiznaným betonovým tvarovkám kladeným na vazbu, naznačeným římsám a obligátnímu, byť nenápadnému zvýraznění nárožních pilířů,“ píše architekt v autorské zprávě. S bílou zdí kontrastuje brána z korodované oceli kortenu od výtvarníka Jana Dostála; známý je zejména díky plastice pro EXPO 2021 v Dubaji. Je v ní prořezaný motiv dlaní. „Natažené ruce ostatních nás provázejí od dětství až do smrti, zdála se nám to vhodná symbolika,“ říká starosta Bulušek.

Celý hřbitov bylo také potřeba přizpůsobit novým pohřebním zvyklostem – lidé nyní častěji volí rozptyl popela nebo jeho uložení v kolumbáriu, méně trvalé a také méně nákladné způsoby uložení ostatků. Proto i v Pátku vznikla rozptylová loučka, obkroužená kruhovou betonovou lavicí s bílým teracem. Je tu také plastika, další dílo Jana Dostála, opět s motivem rukou.

Foto: Posezení pod lípou

Další významnou změnou je nové kolumbárium. Nevypadá však jak jsme zvyklí, jako zeď s otvory na jednotlivé urny, která by na místě působila příliš mohutně. „Kolumbární prostor byl navržen jako sestava lehkých pilířů z prefabrikovaného betonu, nepůsobí tak jako prostorová bariéra a díky různému natočení jednotlivých sloupků i dílčích prvků je sestava vždy přirozená na pohled ze všech možných stran. V konceptu rozvoje hřbitova je možné v budoucí etapě přidat jak další kolumbární sloupky, tak ve variantě menší hroby podle současné potřeby,“ vysvětluje architekt Tomáš Podrázský.

Došlo také k řadě technických vylepšení. Je tu nový centrální rozvod vody, která teče ze sloupků, opět z bílého teraca. Místo nehyzdí obvyklé kontejnery, ty jsou mimo hřbitov a odpad se do nich vyhazuje otvory ve hřbitovní zdi. Nově byly upraveny i cesty, ty hlavní jsou dlážděné, méně významné jsou mlatové. Přibylo osvětlení. A je tu i místo pod starou lípou, kde si lze sednout a zavzpomínat. Má ovšem nové lavičky a dláždění a je tu výhled na upravený hřbitov – vizitku obce. A to vše s hospodárným rozpočtem, který nakonec jen mírně převýšil ten plánovaný.

  • Autoři: Tomáš Podrázský
  • Ateliér: Archem
  • Země: Česká republika
  • Projekt: 2018
  • Realizace: 2019
  • Náklady: 4 miliony Kč
  • Projekt pro stavební povolení: Tomáš Podrázský, Ivan Blažek
  • Sochařská výzdoba: Jan Dostál
  • Malby: Atila Vörös
  • Město: obec Pátek

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři