Celý řetězec Pizza 4P’s razí myšlenku „od farmy až na stůl". Foto: Hoang Le
Architektura / interiér

Klid a pizza v rušném městě. Česko – vietnamské studio ODDO navrhlo pizzerii v Hanoji

Nová restaurace Pizza 4P’s se nachází v hustě zastavěné oblasti Hanoji, pro kterou jsou typické vysoké kancelářské budovy s okolním silným silničním provozem. Architekti proto chtěli hostům dopřát pocit klidu.

Eva Klapka Koutová , 16. 10. 2024

Více jak osmimilionová Hanoj, hlavní město Vietnamu, se v posledních letech dynamicky rozvíjí. S tím přichází také rostoucí urbanizace, která formuje tvář města. Vzniká mnoho nových výškových budov a právě v jedné z nich se nachází i tato restaurace.

Značka Pizza 4P’s je ve Vietnamu známá jako menší síť pizzerií, kterou v roce 2011 založili japonští podnikatelé. V těchto restauracích je kladený velký důraz na kvalitu potravin a společnost razí heslo „od farmy až na stůl“. Pěstují vlastní zeleninu v bio kvalitě a ve středním Vietnamu pro své restaurace vyrábí vlastní sýry.

Foto: Celý řetězec Pizza 4P’s razí myšlenku „od farmy až na stůl".

Nádech uprostřed městské džungle

Hlavním myšlenkou bylo vytvořit restauraci, která nabídne přívětivé a klidné prostředí, kde si zákazníci odpočinou od rušného okolí plného vysokopodlažních komerčních budov, ruchu a shonu.

Velkou předností daného prostoru byla jeho velkorysá výška 5 metrů. Ta definovala originální interiér, kterému dominují velké dřevěné válce.

Foto: Objemné válce odkazují na tradiční vietnamské cihlové pece.

Inspirace tradičními vietnamskými pecemi

Dominantou celého prostoru jsou zavěšené a zároveň podepřené perforované válce umístěné vertikálně v různých výškových úrovních. Vizuálně ohraničují zóny pro sezení a vytvářejí tak pomyslnou hranici mezi soukromým a veřejným prostorem. „Inspirace pro tento koncept vycházela ze zážitků spojených s tradičními pecemi na pálení vietnamských terakotových cihel. Restaurace disponuje sedmi dřevěnými válci různých velikostí. Tyto válce jsou kotveny a zavěšeny na železobetonové desce horního patra a jsou také strukturálně podepřeny ocelovými T-sloupy“, vysvětlují architekti ve své autorské zprávě. Tento systém dodává prostoru dynamiku a zároveň naplno využívá celkovou plochu pro větší počet zákazníků.

Foto: Bloky odpovídají velikostí tradiční vietnamské cihle - jsou ale ze dřeva.

Jednotlivé válce je vyrobené z dřevěných bloků, které velikostí odpovídají tradiční cihle ze severního Vietnamu. „Jsou sestaveny pomocí pečlivých spojů metodou nasucho, bez použití lepidla, což umožňuje dřevu přirozeně se přizpůsobit změnám vlhkosti i teploty, které jsou pro oblast Hanoje běžné. Takovýto způsob instalace navíc umožňuje materiál, pokud bude třeba, rozebrat a znovu použít na jiném místě.“

Tradiční materiály

Pro výrobu dřevěných válců byly použity tradiční místní materiály. Dřevěné bloky jsou z rychle rostoucí akácie. Dalším materiálem je ratan, broušené teraco a ocel. Právě volba těchto materiálů z běžně dostupných lokálních surovin zaručovala nízké náklady realizace, navíc s ohledem na ekologii.

Vybavení restaurace je ze staršího a renovovaného nábytku. Sloužilo už dříve v jiné, dnes již neexistující, hanojské restauraci. Kromě objemných závěsných válců upoutá pozornost také velký stůl pro dvanáct osob. Jeho konstrukci tvoří ocelové výztuže tvarované do struktury třmínků, s dřevěno-betonovými podpěrnými nohami a deskou ze skla, která obnažuje strukturu industriálního stolu.

Velkorysý prostor restaurace Pizza 4P's nabízí úkryt před ruchem velkoměsta a dává návštěvníkovi nadechnout a vydechnout v rychlé Hanoji.

  • Autoři: Nguyen Duc Trung, Marek Obtulovič, Nguyen Manh Cuong, Mai Lan Chi Obtulovičová, Doan Quoc Dat
  • Ateliér: ODDO architects
  • Země: Vietnam
  • Město: Hanoj
  • Užitná plocha: 330 m²
  • Realizace: 2020
  • Fotograf: Hoang Le
  • Kapacita: 110 osob

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři