Centrála tepelné elektrárny v Palencii od studia FRPO Rodríguez & Oriol Foto: Luis Asín
Architektura / industriální a technické stavby

Katedrála energie, která rozvádí teplo po celém španělském městě

Pod Palecií vede potrubí rozvádějící teplo do jednotlivých domů. Do zástavby města se nový systém nepropisuje, je celý skrytý pod zemí – tedy až na technické zázemí, které kryje jemný závoj z polykarbonátu.

EARCH.CZ , 23. 8. 2024

Španělsko v poledních letech ukončilo provoz v řadě elektráren a tepláren spalujících uhlí. Země tak koná v souvislosti s Pařížskou dohodou ale i jinými úmluvami, ke kterým se nedávno zavázala. To, že se věci v energetickém sektoru mění, znamená pro některé firmy konec, pro jiné však zase příležitost. Španělská společnost DH Ecoenergías třeba usiluje o to, aby ve městech mohla zřizovat nové teplárny využívající obnovitelné zdroje.

Zatím se jí povedlo uspět v Palencii, osmdesátitisícovém městě vzdáleném asi 230 kilometrů severně od Madridu. Nový systém zde centrálně zásobuje teplem většinu domů. Jako zdroj pro jeho výrobu je využívaná biomasa pocházející ze španělského lesnictví.

Foto: Teplárna funguje na spalování biomasy, dovnitř se vozí touto bránou s vraty z pozinkovaného plechu.

Většina systému je očím skrytá, potrubí, které teplo rozvádí, je celé pod zemí. Teplárna však musí mít svou centrálu – místo, kam se vozí biomasa a kde jsou také všechny stroje. Ty musejí být přístupné pro obsluhu a údržbu, a tak zůstávají nad zemí. Jelikož je síť v Palencii první realizací DH Ecoenergías, rozhodla se centrálu pojmout velkolepě – jako objekt, na který se příjemně dívá a který láká k návštěvě.

Společnost pro návrh centrály sítě proto oslovila architekty, konkrétně španělský ateliér FRPO. Ti jí dali velmi efektní podobu i přezdívku – říkají jí „malá katedrála energie“. Formuluje ji totiž průsvitný závoj, ze kterého nahoru stoupá přebytečná pára.

Foto: Na stroje se dá shlížet z betonových chodníků a ramp.

Objekt s pompézním přízviskem není nijak složitý. Skládá se z betonové vany, do které jsou bezpečně usazeny všechny stroje a pak ocelové konstrukce opláštěné zvlněným polykarbonátem. Průsvitný materiál byl zvolen proto, aby zval k nahlédnutí dovnitř.

Centrála má totiž vedle technické funkce taky tu reprezentační – DH Ecoenergías zde chce ukazovat a vysvětlovat, co svede. Mezi stroji se proto dá pohybovat po betonových chodníčcích, ze kterých lze technologické procesy sledovat. Kromě technického zázemí je to tedy taky showroom a vzdělávací prostor v jednom.

Vzhledem ke své roli ve vystavěné struktuře města nemá vzhled centrály výraznou roli. Nestojí v centru Palencie, ale v jejím průmyslovém areálu. Estetickou kvalitu tedy vnáší mezi utilitární objekty. Pozornost ovšem přitahuje – nedávno za ni architekti obdrželi cenu za architekturu od španělské neziskové organizace FAD (The Fostering Arts and Design).

  • Autoři: Pablo Oriol, Fernando Rodríguez
  • Ateliér: FRPO Rodríguez & Oriol
  • Země: Španělsko
  • Město: Palencia
  • Investor: DH Ecoenergías
  • Realizace: 2023
  • Užitná plocha: 1833 m²
  • Hrubá podlahová plocha: 1960 m²
  • Fotograf: Luis Asín
  • Krajinářská architektura: Juan Tur
  • Fasáda: Nummit

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři