Až se vaše chuťové pohárky zatouží po gastro zážitku, už víte, kam vyrazit. K Zelené žábě, anebo do jiných podniků Ambiente! Na své si přijde každý. Foto: Honza Zima
Architektura / interiér

Kamenný oltář na Starém Městě, u kterého se hoduje sushi a maso

Co nového U Zelené žáby? Voní to tu grilovaným masem a Brazílií. Oblíbený podnik Ambiente znovu otevřel po rekonstrukci.

Viktorie Majoberová , 9. 8. 2024

Jen pár kroků od orloje na Staroměstském náměstí v Praze se nachází restaurace Brasileiro U Zelené žáby. Je jedním z nejstarších podniků Ambiente, sítě restaurací, které mění jídlo v zážitek. Podnik se již několik let těší velké oblibě a vytvořil si skupinu stálých zákazníků. Nejen proto si interiér restaurace říkal o „osvěžení“.

„Po šesti letech od poslední rekonstrukce jsme pocítili potřebu přinést našim hostům více komfortu. Zaměřili jsme se především na horní část restaurace a na osvětlení, součástí projektu byla i rekonstrukce toalet a klimatizace,“ vysvětluje generální manažer Brasileira U Zelené žáby Radek Macura.

Foto: Co se v interiéru změnilo? Ubrali dřevěných materiálů, naopak přidali kámen a nerez. Důležitými hráči v prostoru jsou nově také vůně a proměnlivé osvětlení.

Za renovací stojí designérka Denisa Strmisková a její tým. Co se v interiéru změnilo? Ubrali dřevěných materiálů, naopak přidali kámen a nerez. Důležitými hráči v prostoru jsou nově také vůně a proměnlivé osvětlení.

Salátový bar jako oltář

Největší změnou je rozšíření samoobslužného salátového baru v horním patře, který slouží jako nekonečný zdroj předkrmů. Nový bar vypadá jako z mramoru, ale je vytesaný ze zelenkavého kamene kvarcitu. Jeho součástí jsou nerezové nádoby na led, kde naservírované předkrmy, saláty a sushi, zůstávají čerstvé a v chladu. „Najdete zde teplou sekci, sushi koutek a dvě větší plochy se studenými předkrmy,“ shrnuje manažer Radek Macura.

Vůně a světlo

Atmosféru prostoru, kterému vládne brazilská kuchyně, nyní nově dokresluje osvětlení od designérů svítidel z firmy Etna. Nové osvětlení je flexibilní. Dokáže totiž přizpůsobit intenzitu světla podle denní či večerní doby a naplněnosti podniku. Díky tomu lze v podniku vytvořit požadovanou atmosféru.

Foto: Kromě omamného aroma grilovaného masa, které se line z dolní části restaurace, tak hosté ucítí i další vůně spojené s Brazílií.

Překvapivým prvkem interiéru jsou vůně. Kromě omamného aroma grilovaného masa, které se line z dolní části restaurace, tak hosté ucítí i další vůně spojené s Brazílií. „Oslovili jsme spolupracovníky, abychom s nimi konzultovali výběr vůní, jejich proudění prostorem i správné momenty, kdy by je měl host zaznamenat. Zážitek by měl být komplexní, ale hranice je citlivá. V dolní části podniku se griluje maso a podle toho to tam voní. Vůně se musí míchat rafinovaně, promyšleně,“ popisuje designérka Denisa Strmisková.

V obklopení jemných tónů zelené

Krémově zelená barva propojuje nábytek napříč restaurací a podobně laděný je i zmíněný salátový bar. Kožené sedačky jsou nově přečalouněné a získaly tak jemnější tón zelené. V Brasileiru teď budou hosté sedět na elegantních černých židlích, které do podniku doputovaly z Dánska.  Původní stoly z masivního exotického dřeva prošly lehkou renovací. V interiéru zůstala ikonická kresba Džungle od výtvarníka Jakuba Matušky, na kterou jsou návštěvníci zvyklí a která tam zkrátka neodmyslitelně patří.

Až vaše chuťové pohárky zatouží po gastro zážitku, už víte, kam vyrazit. Na své si přijde každý, gastronomická skupina zahrnuje různé restaurace a koncepty, od české tradiční kuchyně až po mezinárodní pokrmy. Klade důraz na čerstvé, lokální suroviny a úzkou spolupráci s farmáři. Jejich podniky získaly mezinárodní uznání, například La Degustation Bohême Bourgeoise má Michelinskou hvězdu.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři