Za novým návštěvnickým centrem osady Ploština stojí studio Art Consultancy. Foto: Michal Poláš
Architektura / občanské stavby

Jen několik dní před koncem druhé světové války vypálili nacisté podhorskou vesnici Ploština. Oběti připomíná památník a nové návštěvnické centrum

19. dubna 1945 vtrhlo do vesnice Ploština vyvražďovací komando SS, ves vypálili a obyvatele zmasakrovali. Všechny okolnosti tragédie se lidé dozvědí v novém návštěvnickém centru přímo v Ploštině.

EARCH.CZ , 1. 7. 2024 / Advertorial

Nedaleko Valašských Klobouků ležela až do konce druhé světové války pasekářská osada Ploština. Drobné hospodářství na svazích Beskyd zde provozovalo několik rodin, celkem asi padesát lidí. V dubnu 1945 ale došlo k tragédie a vesnice byla za ukrývání a podporu partyzánů vypálena nacisty. Ten den tu zahynulo 24 ploštinských obyvatel.

Po válce byly v Ploštině postaveny nové domy pro pozůstalé a kaple Panny Marie Bolestné. Později zde vznikl také Památník odboje, jehož autorem je architekt Šebestián Zelina. Monument na kopci se nachází jen pár minut chůze po zpevněné cestě a lidé si sem chodí připomínat osud Ploštiny.

Foto: Návštěvnící opouští výstavu na cestě směrem ke kapli Panny Marie Bolestné.

Návštěvnické centrum

Příběh Ploštiny ukazovala dlouho expozice v jednom z místních domků. Z důvodu rekonstrukce ale byla budova i celá památka Ploština uzavřena a Muzeum jihovýchodní Moravy hledalo pro vystavování jiné místo.

Po tříleté rekonstrukcI celé Ploštiny se osada loni opět otevřela veřejnosti i s novým návštěvnickým centrem. „Stojí na místě bývalé tribuny a amfiteátru vybudované v letech, kdy se zde odehrávaly totalitním režimem propagandisticky motivované sjezdy, které svým způsobem ploštinskou tragédii posílily, ne-li znásobily. Tuto vrstvu neblahé a nedávné historie celkovou proměnou prostředí odstraňujeme a ponecháváme ji pouze připomenutou v rámci expozice,“ říkají architekti Michal Poláš a Tomáš Skalík, kteří stojí za návrhem nové expoziční budovy.

Foto: Návštěvnické centrum architekti zakomponovali do terénu.

Objekt návštěvnického a výstavního centra je zakomponovaný do horského terénu. „Rozhodnutí zapustit objekt pod zem, přináší zároveň nutnost zodpovědět si otázku ohledně křehkého vztahu stavěného – zeď a rostlého – terén. Odpovědí je půdorysná křivka elipsoidního tvaru,“ dodávají architekti.

Do organicky tvarované čisté hmoty autoři vložili ortogonální hranoly. Vznikly tu díky tomu dva světy. První z nich je velkorysý – mezi křivkou obvodové zdi a skupinou menších kvádrů uvnitř. Druhý podstatně menší svět se nachází uvnitř každého z kvádrů. Každý z nich má význam na návštěvníkově cestě poznání tragického příběhu Ploštiny.

Výstava se jako jediná v České republice věnuje partyzánskému odboji. Je multimediální, kurátoři a badatelé ji tudíž mohou často doplňovat a měnit.

Použité produkty:

Dělení prostor zajišťují nejen monolitické železobetonové stěny, ale i sádrokartonové konstrukce značky Rigips patřící společnosti Saint-Gobain. Poměrně náročné řešení pro objekt signifikantních oblých stěn pomohly vyřešit sádrokartonové desky Glasroc F Riflex, které lze použít i pro konstrukci obloukových podhledů. Splňují také kritéria na požární odolnost, což je při navrhování občanských staveb s vysokou návštěvností důležitá vlastnost.

Foto: Dělící konstrukce tvoří monolitické železobetonové konstrukce a sádrokratonové příčky, které dodala společnost Rigips.

„Výslednou hladkost všech sádrokartonových povrchů zajistily tmely MAX a Rifino Top. První z nich je u sádrokartonářů oblíbený svou výbornou zpracovatelností. Druhý se zase může nanášet celoplošně bez nutnosti broušení,“ dodává k technickému řešení sádrokartonů v interiéru Jan Puchmeltr.

Za neotřelé pojednání sádrokartonových ohýbaných příček byla expozice Ploština nominována na Rigips Trophy 2024, jejíž výsledek může kromě poroty ovlivňovat také veřejnost.

  • Autoři: Tomáš Skalík, Michal Poláš
  • Ateliér: Art Consultancy
  • Země: Česká republika
  • Investor: Zlínský kraj
  • Realizace: 2023
  • Projekt: Technico Opava s.r.o.
  • Dodavatel: Navláčil stavební firma
  • Zadavatel: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně
  • Realizační firma: Fialkovsky s.r.o.

SPONZOR

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 1. 7. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři