Architektura / interiér

Jak na mozaiky? Čtyři otázky na architekta Davida Dobeše

Mozaiky se hodí nejen na malé a složité plochy. Dokáží totiž probudit a ozdobit interiéry. Foto: Mozaiky.net

Hledáte zajímavý obklad, rádi tvoříte, máte rádi barvy a neobvyklé kombinace? Pak je mozaika právě pro vás! Nabízí prostor pro vlastní kreativitu.

Mozaiky.net , 5. 6. 2024 / Advertorial

Kde všude je možné mozaiku použít?

Samozřejmě se nabízí obložit mozaikou všechny malé nebo složitější plochy, jako jsou prostory v saunách a wellness, například vany, lehátka a lavice, ale také sloupy, pulty v recepcích a barech, obložení vany v koupelně, obklad stěny nad pracovní deskou v kuchyni, podlaha a stěny sprchového koutu, stěna WC nebo obklad WC nádržky. 

Byla by ale škoda omezit se s mozaikou pouze na plochy, se kterými si jinak nevíte rady. I když je určitě výzva udělat z problematického místa nejzajímavější prvek interiéru!

Pokud navrhujete originální a osobitý interiér, mozaiku můžete položit i na podlahu a nahradit tak klasickou, a někdy už poněkud nudnou, dlažbu. Nechte tedy podlahu vyniknout a ozdobte ji například nápadnou černobílou mozaikovou dekorací. Nebo klidně jakýmkoliv vzorem podle vašich představ. Renomovaní evropští výrobci vám rádi vyrobí mozaiku na míru, nebo si můžete vybrat z řady standardních typů.

Foto: V nabídce společnosti Mozaiky.net jsou mimo jiné i mozaiky s odolným povrchem proti otěru i skluzu.

V nabídce jsou nyní navíc mozaiky s velmi odolným povrchem, jak proti otěru, tak i proti skluzu a je tedy možné obkládat mozaikou podlahy i ve veřejných prostorách, jako jsou restaurace, bary, ale i sauny, bazény a wellness, kde je protiskluzová podlaha žádaná. Většina mozaiky je vhodná také do exteriéru.

Také mozaika v bazénu není žádnou novinkou, nicméně aktuálně je na trhu celá řada mozaikových obkladů, které umožní realizovat bazén přesně podle představ investora. A to zejména pokud jde o barvu vody v bazénu, která určitě nemusí být jen modrá, sladění bazénu s terasou nebo zahradou, a v neposlední řadě řešení schodů, a různých zaoblených relaxačních zón.

Na co si dát pozor při realizaci mozaikového obkladu?

Pokládání a zejména spárování mozaiky je práce pro zkušené profesionály, dobře provedená mozaika však rozsvítí každý prostor a vynaložené finance i námahu bezezbytku zúročí. Pokud jste pečliví a šikovní, zvládnete pokládku i sami, doporučujeme si však předtím přečíst instrukce o pokládce mozaiky.

Je dobré si předem rozmyslet, jak bude mozaika položená, případně si prostor rozkreslit. Nejlepší je pokud možno mozaiku neřezat a pokládat vždy celé dílky. U mozaiky s většími prvky nebo zajímavými tvary se tomu ale stejně nevyhnete. Jak postupovat si můžete přečíst v tomto článku.

Podklad pro mozaiku musí být připravený podobně jako pro keramické obklady a dlažbu, rovný, suchý, soudržný a zbavený všech nečistot.

Foto: V průběhu navrhování je dobré myslet i na to, jak bude mozaika položená. 

Mozaika vyžaduje jemnější lepidlo než běžná dlažba, proto doporučujeme použít flexibilní lepidlo určené přímo na mozaiky. Na lepení průhledné a poloprůsvitné mozaiky je vhodné bílé lepidlo, které při spárování nezkreslí odstín barvy mozaiky a spárovací hmoty.

Správné spárování mozaiky je zcela srovnatelně důležité, jako mozaika samotná. Kvalitní vyspárování se významně podílí na celkové trvanlivosti a odolnosti obkladu z mozaiky.

Do kuchyní za pracovní desku, u mozaiky do koupelen, do sprchových koutů a dalších prostor, kde je větší namáhání spáry a riziko jejího znečištění, je dobré použít spárovací hmoty se zvýšenou odpudivostí vody, nejlépe epoxidové.

Na plochy, kde nehrozí silné znečištění spáry, stačí spárovací hmoty na bázi cementu, které jsou nabízeny v široké barevné škále, jsou levnější a lépe se s nimi pracuje především ve fázi čištění.

Foto: Správné spárování mozaiky je stejně důležité jako mozaika samotná.

Jakou barvu spárovací hmoty zvolit?

Spárovací hmota, respektive její barva, má klíčový vliv na výsledné barevné vyznění obkladu mozaikou. Protože v mozaice je mnoho spár, je třeba mít na zřeteli, že výrazné barvy spár zcela mění charakter celého obkladu. Existují dva hlavní přístupy barevného řešení spárovačky: Neutrální vyspárování, které je buď barevně blízké, nebo s obdobnou světlostí, při použití neutrálních barev (bílé, šedé, béžové odstíny). Tato volba je decentnější, klidnější, dobře ladí s dalšími materiály a prvky a má menší tendenci se “okoukat”. Protože spára je vždy mírně zapuštěná pod úroveň mozaiky, dokáže i u neutrálního spárování jemně, ale přesto zřetelně vyniknout struktura a tvar mozaiky.

Druhé řešení je naopak kontrastní spárování. Použití černé nebo výrazněji tmavě šedé či jiné barevně neutrálnější spárovačky v bílé mozaice působí velice moderně, odvážně a zajímavě; a na stěně dramaticky zvýrazní tvar mozaiky – tedy nejen čtverec nebo obdélník, ale i třeba kosočtverce (rhombus), kolečka (“penízky”), lucernový tvar, trojúhelníkový, stromečkovou vazbu atd. Dokáže povýšit mozaiku a prostor na nezapomenutelné místo, a například v Itálii je značně oblíbené. Výrazně barevná spárovačka (např. žlutá, červená, lila, blankytná) v bílé mozaice pro změnu obrátí řešení barev “na ruby” a barevnost do interiéru vnese nikoliv mozaika, ale spára, která je na to velkým podílem v celkové ploše předurčena. Nejvíce vás takto překvapí kolečková mozaika.

Jak náročná je údržba mozaiky?

Časté obavy z údržby mozaiky jsou při použití moderní stavební chemie zbytečné. Mozaika sama o sobě je odolná, její povrch je nenasákavý a chemicky odolný. Jde snadno čistit běžnými čistícími prostředky, včetně mírně abrazivních jako je např. CIF.

Naopak dříve obtížné čištění spár bylo častým argumentem, proč mozaiku nepoužívat v kuchyni nebo jiných prostorech, kde se obklad snadno špiní. V těchto místech doporučujeme použít keramizovanou (nebo také epoxidovou) spárovací hmotu, které se dnes také říká tekuté sklo. Její povrch je absolutně nenasákavý a odolný stejně jako mozaika samotná. Složité čištění spár je tedy dnes již minulostí.

  • autor: Mozaiky.net *
  • publikováno: * 5. 6. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři