Bistro U Prutu u "Jabloneckého moře"
Architektura / občanské stavby

Jablonecké moře nabízí koupání a teď také nová bistra a toalety. Uměřené, sjednocené, od architektů

Přehrada Mšeno leží v sousedství Jablonce, má čistou vodu a za koupáním se sem jezdí zdaleka. Proto tu bylo spoustu stánků a několik pláží, zázemí ale chybělo. Teď vzniká podle návrhu z architektonické soutěže.

Karolína Vránková , 29. 7. 2024

Pláž U Prutu se nachází na okraji sídliště. Je tu nové bistro, toalety, převlékárny, skříňky na věci – vše, co člověk při návštěvě městské pláže potřebuje. Vše v kultivovaném provedení jako podlouhlý hranol ze dřeva s výhledem na vodní hladinu. Nová stavba je postavená podle návrhu ateliéru Prokš Přikryl architekti. Od stejných architektů a ze stejného stavebního systému jsou také dva další pavilony, které se právě otevřely na dalších místech. Jeden v lokalitě U Hráze, další na místě zvaném U základny.

Moduly na severu i jihu

Kultivace okolí přehrady vyžadovala hodně úsilí i od města Jablonce. Už v roce 2020 vyhlásili architektonickou soutěž. Vyzváno bylo pět ateliérů, zvítězili Prokš Přikryl architekti, kteří mají se zázemím koupaliště zkušenost z Honětic u Kroměříže, kde už víc než deset let rozvíjí areál tamního koupacího biotopu.

Foto: Podélný box sestavený ze šesti modulů.

Pro Jablonec nad Nisou navrhli systém složený z modulů. Moduly jsou vyrobené ze dřeva včetně nosné konstrukce z dřevěných hranolů. Funkce se může lišit, mohou obsahovat bistro, posezení, toalety, či převlékárny. K sobě se sestavují na každé lokalitě dle potřeby, některé principy jsou však společné. „Všechny objekty jsou lineární, podélně  orientované, přimknuté ke stávajícím cestám. Staví se čelem k vodní hladině, která je určujícím prvkem celého dění. Vůči vzrostlým stromům vytvářejí protipól svou horizontální hmotou,“ popisují architekti.

Foto: Zalamovacími dveřmi lze budovu uzavřít jako bezpečný tmavý box.

To vše charakterizuje také novou stavbu U Prutu. Skládá se ze šesti modulů – dva obsahují občerstvení, dva sezení, dva toalety s převlékárnou. Spojuje je „pavlač“ či „zápraží“, jak to nazývají architekti.

Uvnitř je světlé dřevo, vnější úprava je tmavá. „Černý nátěr se staví neutrálně k barevným fasádám panelových domů za zády,“ vysvětlují svůj koncept architekti. Po zavírací hodině se celý objekt uzavře zalamovacími dveřmi a stane se z něj tmavý nenápadný a bezpečně uzavřený „box“. Otevřeno je celoročně, ale bylo by možné ho takto zakonzervovat i na celou zimu. Pak se dveře otevřou a objeví se světlé dřevo uvnitř.

Bistro U Prutu funguje právě rok, další dvě stavby jsou zcela nové - fotografie brzy přineseme. Všechno spojuje jednotná forma, dobře sloužící všem typům uživatelů, ohleduplná k přírodnímu okolí a bez vizuálního smogu.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři