Byt s přírodou uvnitř v Sao Paulu Foto: FRANKE
Architektura / interiér

Inspirace kuchyněmi ze světa

Jaké kuchyně se dělají ve světě? Moderní, klasické, industriální i takové, které jsou v kontaktu s přírodou. Je čím se inspirovat. Přinášíme ukázky z Evropy i Ameriky, které jsou jak designově nápadité, tak se v nich prakticky pracuje s moderními spotřebiči.

EARCH.CZ , 20. 6. 2024 / Advertorial

Byt s výhledem na Milán

Za nejvyšším italským mrakodrapem Unicredit Bank v Miláně leží čtvrť zastavěná bloky obytných domů s dvory uprostřed. Je to čtvrť historická, s budovami z 19. století i staršími, původně byla stavěná pro rodiny dělníků z okolních továren, dnes patří k nejatraktivnějším adresám v Miláně. Jsou tady kavárny a spousta designových butiků a showroomů, které v Isole dokonce každé jaro pořádají týden designu.

Foto: Byt s vykonzolovanou kuchyní v Miláně

Do bývalé dělnické čtvrti už vstoupilo několik novostaveb, často výškových. V jedné z nich je i tento byt, ve kterém žije umělecká ředitelka módního časopisu se svou rodinou. Interiér je navržen s důrazem na čisté linie a kvalitní materiály, světlé prvky v něm kontrastují s těmi černými. Jelikož rodina ráda vaří, stala se centrem bytu prostorná kuchyně s velkým množstvím úložného prostoru. Na jedné straně je kuchyňská stěna s vestavěnými spotřebiči, naproti pak velký ostrůvek, na jehož pracovní ploše se připravuje jídlo. Je to výrazný solitér, svou barevností, tvarem i netradičním vykonzolováním na skleněné podnoži. Je to skutečná dominanta obytného prostoru.

Klasicistní Paříž venku i uvnitř

Z Milána je to do Paříže přibližně osm hodin cesty přímým vlakem. Gare de Lyon, které je konečnou stanicí, leží hned vedle pařížské čtvrti Marais. V té se nachází třeba galerie moderního umění Centre Pompidou nebo nejstarší urbanisticky plánované náměstí v Paříži Place des Vosges z počátku 17. století. Má půdorys čtverce a ze všech stran ho obklopují domy s jednotně řešenými cihlovými fasádami a vysokými střechami. Marais je podobnou typicky pařížskou architekturou protkané.

Foto: Byt s klasicistní inspirací v Paříži

V jednom z místních historických domů je taky byt, který svým designem ctí klasicistní podstatu čtvrti. Po stěnách a stropech se táhnou obnovené štuky, které formují dekorativní rámy. Dřevěná podlaha je skládaná do kazetového vzoru a dveře do pokojů jsou dvoukřídlé s vpadlými poli. To vše je pak doplněno moderním nábytkem – současným i vintage – který se nesnaží historické vrstvy přebít, ale doplnit. Totéž chtěli majitelé bytu od nové kuchyně. Stejně jako v Miláně dostala ve společných obytných prostorech pozici ve středu. Kuchyňský ostrůvek má tvar písmene U a společně s vestavnou skříní pro ukládání nádobí na sobě opakuje motivy vpadlých polí. Nad pracovní plochou visí velký skleněný lustr, tomu zavěšením ze stropu nic nekonkuruje, digestoř je skrytá přímo ve varné desce.

New York a industriálno

Historie čtvrti je přítomná i v bytě v industriální newyorské čtvrti Brooklin Hights, ze které se otevírají výhledy na Manhattan i ostrov se sochou Svobody. V bytě, ve kterém na sebe strhává pozornost točité schodiště a nosné kovové sloupy, bydlí dvojice mladých interiérových designérek, které ho používají k bydlení i práci, je to tedy současně i studio.

Foto: Industriální byt v New Yorku

Schodiště má černou barvu, ta se v bytě opakuje i na veškerém dalším kování, byla ale použitá i pro dveře, a dokonce taky kuchyni. Newyorské byty jsou známé pro svou malou užitnou plochu. Stejné je to i v tomto případě, designérky však chtěly dosáhnout pocitu z otevřeného prostoru. V obývacím pokoji a kuchyni je proto nábytek usazený ke stěnám tak, aby jeho střed zůstal prázdný. Kuchyně je rozdělená na dvě části. Skříňky, velké spotřebiče a pracovní plocha s varnou deskou jsou součástí kovové konstrukce zavěšené na stěně s odhalenými cihlami. Dřez je zabudovaný do ostrůvku vedle, díky jeho spodní montáži vyniká žulová pracovní deska.

Příroda a klid v Sao Paulu

Vila v Sao Paulu do svých interiérů vpouští co nejvíce přírody. Má být klidnou oázou v živém a hlučném městě. Její interiéry jsou prosvětlené, horké slunce se sem nedostává přímo, ale filtrují ho sem světlíky. Zachování příjemného klimatu napomáhají také rostliny, jsou zde nejen v květináčích ale formují i živé stěny.

Foto: Byt s přírodou uvnitř v Sao Paulu. Na fotografii produkty FRANKE: indukční varná deska FMY 808 I FP BK v provedení černé sklo.

Na jejich zelenou barvu navazují vzorované keramické dlaždice. Ty jinak světle laděný interiér, využívající přírodní barvy, ozvláštňují. Jsou na podhledu nad kuchyní i přímo na její pracovní desce. Kuchyně je velkorysá, mezi stěnou se skříňkami, do které je zabudovaná taky trouba, a ostrůvek s varnou deskou a dřezem, je zasazen jídelní stůl. Spotřebiče společně s dřezem byly vybrány v černé barvě, k jinak béžovým skříňkám se chovají kontrastně, do barevné pracovní desky zase přirozeně zapadají. Udělat interiér obecně jemným, avšak s výraznými akcenty, bylo přáním jeho obyvatel. Dobře se do něj totiž hodí dekorace v podobě sbírky tradičních masek.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 20. 6. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři