Moderní novostavba respektuje dávnou podstatu rituálu, ale nabízí pohodlné zázemí pro tělesnou i duševní pohodu rodiny. Foto: Adam Lukačovič
Architektura / rekreační objekty

Finská sauna v zahradě. Místo pro odpočinek těla i mysli

Rodina z Trnavy má novou finskou saunu s malým bazénem. Je ze dřeva a stojí v zahradě.

Viktorie Majoberová , 11. 10. 2024

Zima se blíží a s ní i pravidelné saunování. Na „horké večery“ je připravena rodina ze slovenské Trnavy. Architekt Adam Lukačovič jim totiž navrhnul novou finskou saunu. Stojí schovaná v zahradě u rodinného domu.

Finská sauna není jen místnost s horkým vzduchem. Je to celá filozofie spočívající v rovnováze mezi horkem a chladem, odpočinkem a intimními rozhovory. To, že má saunování pozitivní vliv na fyzické, ale i duševní zdraví vědělo lidstvo již odpradávna. Tato filosofie je známá i architektovi, a tak si formuloval své zadání jako „místo pro odpočinek těla i mysli.“ Jak taková sauna vypadá?

Foto: Sauna je navržena jako malý dřevěný objekt, který se snaží splývat s okolní zelení. 

Sauna je navržena jako jeden malý objekt. Při vstupu dovnitř se ocitneme v prostoru, kde se nachází zázemí pro odložení věcí. Tato část funguje také jako odpočívárna. Po pravé ruce jsou dveře do další místnosti, kde je jádro celého domku, finská sauna. A kde se rodina při saunování schladí? V ochlazovacím bazénu, který se schovává za dveřmi v levé části objektu.

Architekt chtěl vytvořit celoroční intimní prostor, který by fungoval ve spojení se zahradou. Vchod do sauny se proto trochu ukrývá za konstrukcí dřevěných lamel. Ty jsou doplněny popínavými rostlinami, a tak celá sauna splývá s okolní zelení v zahradě. Lamely také regulují viditelnost do interiéru sauny, a zajišťují tak větší míru soukromí.

Foto: Uvnitř finské sauny je kromě horké místnosti také kruhový bazén s ledovou vodou, kde se lze během provádění saunového rituálu ochladit.

Konstrukčně se jedná o dřevěný skelet, který přiznává svoji tektoniku. To znamená, že veškeré dřevěné trámy a lamely jsou „obnažené“ a přiznané jak ve vnitřním prostoru, tak na fasádě. Střecha je navržená s přibližně metrovým přesahem, který vytváří krytý vstup do objektu. Celá sauna je založena na betonové desce.

Foto: Vnitřní prostor se trochu „schovává“ za konstrukcí dřevěných lamel. Díky tomu má rodina během saunování více soukromí. 

Finská sauna není jen místnost s horkým vzduchem – na severu Evropy se tam rodiny od pradávna scházely, aby nejen odpočívaly a regenerovaly tělo, ale také aby si jejich členové v klidu popovídali a upevnili vztahy mezi sebou. Rodinné sauny byly původně jednoduché stavby, často zčásti vyhloubené do země, s dřevěnými stěnami a ohřívanými kameny, které se polévaly vodou pro vytvoření páry, postavené hned vedle svého obydlí.

Zatímco staré sauny byly díry v zemi, tahle má moderní vybavení: bazén, kamna a odpočívárnu. Nová sauna od Adama Lukačoviče je zcela současná, a tak se stala ideálním útočištěm pro chladné zimní večery. Moderní novostavba respektuje dávnou podstatu saunového rituálu, ale nabízí pohodlné zázemí pro tělesnou i duševní pohodu rodiny.

  • Autoři: Adam Lukačovič
  • Ateliér: Adam Lukačovič Architects
  • Země: Slovensko
  • Město: Trnava
  • Projekt: 2020
  • Realizace: 2021
  • Plocha řešeného území: 317 m² (záhrada)
  • Zastavěná plocha: 25 m²
  • Užitná plocha: 19 m²
  • Obestavěný prostor: 80 m³
  • Fotograf: Adam Lukačovič
  • Zhotovitel: Woodtech - Karol Jurkas

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři