Dům zahrada v zahradě
Projekt "Jedlého domu" z Holandska přesvědčil porotu soutěže Holcim Awards k udělení zvláštní ceny Acknowledgement Prize především tím, že je velice konkrétní a zároveň emblematický, vybízí k diskuzi a především využívá stěn a střechy k pěstování plodin, takže pozemek využívá intenzivněji, než kdyby byly plodiny zasazeny jen na ploše, kterou zabírá.
Jaroslav Sládeček , 9. 12. 2013
Eathouse, to je dům a zahrada, které můžete jíst, dotýkat se jich, přivonět si, ochutnat, zasévat a pěstovat. Láká kolemjdoucí svými plody ovoce a zeleniny, kořením nebo květinami. Jeho posláním je svádět lidi k ochutnání a k posílení zájmu o zahradničení.
Jedlý Eathouse je jednoduchá reakce na to, jak propojit městský prostor se zelenými rekreačními oblastmi, a jak dodávat potraviny v respektu k jejich produkci – což obojí má vliv na sociálně-kulturní kvalitu života.
Eathouse je levný modulární systém, složený z plastových přepravek a lešení. To vytváří možnost vypěstovat větší objem "městských potravin" ve zvláště stísněných prostorech. Bedny jsou již používány v odvětví zemědělství na sklizeň, dopravu a vystavování ovoce a zeleniny. Takovýto vertikální systém umožňuje každému, mít svou vlastní zahradu třeba na stěně balkonu nebo na střeše zahradního domku.
Tato stavba, navržená pro projekt v Appeltern, 25 km západně od Nijmegenu v Holandsku, může být umístěna na jakékoli jiné nevyužité místo.
Samozřejmě se jedná spíše o provokaci a nabídku k debatě, než o převratnou vizi budoucího způsobu zemědělství. Je to však jedna z nemnoha vzácných snah o vytvoření zahrádkářských aktivit přímo v nehostinných podmínkách městských aglomerací. Snaha o podnícení zájmu obyvatel podílet se na vzhledu svého okolí.
U nás se již také objevily aktivity, kdy si lidé mohou pěstovat svou zeleninu v pytlích naplněných zeminou a uspořádaných na nevyužitých prostranstvích městských sídlišť. Je to jedna z možností, jak vnést do nelidsky vyasfaltovaných městských částí nový život a přitom zapojit lidi, kterých se to přímo dotýká a mají zájem o to, aby prostředí, ve kterém žijí, získalo opět lidský rozměr.
Samozřejmě, že jedním ze silných motivátorů těchto snah je skutečnost, že má obyvatel města možnost vypěstovat si přímo v místě svého bydliště svou vlastní zeleninu, a tak ušetřit při nakupování a hlavně mít ten dobrý pocit, že ví, co jí.
Projekt byl oceněn v soutěži Holcim Awards.Další informace o Holcim Awards najdete ZDE, nebo na Facebooku.Přihlásit svůj projekt do soutěže můžete na stránkách Holcim Awards.
Více k tématu
- Autoři: Marijke Bruinsma
- Ateliér: De Stuurlui stedenbouw
- Země: Nizozemsko
- Město: Appeltern
- Realizace: 2010