Na ostrově Finnøy vyrostl dům s výhledy na oceán. Navrhla ho architektonická kancelář Helen & Hard. Foto: Schüco CZ s.r.o.
Architektura / rodinné domy

Dům vyrostlý ze skal

Strmé útesy norského ostrova Finnøy nabízejí nádherné výhledy a jsou úžasným místem pro život. Po letech strávených v zámoří si ho jako svůj domov vyhlédla i Merete. Architektonická kancelář Helen & Hard jí zde navrhla dům, který vypadá, jakoby vyrostl rovnou ze skal.

Schüco CZ s.r.o. , 8. 10. 2024 / Advertorial

Po 30 letech prožitých v zámoří se chtěla Merete vrátit do rodného Norska a postavit si domov uprostřed původní skalnaté krajiny ostrova Finnøy. A s letním sídlem Reilstad nyní žije svůj sen. Stavba organicky graduje jako výrazné skalnaté okolí, je strukturována do čtyř úrovní, které se svažují k moři. Terasa propojuje každé patro s exteriérem, takže dům budí dojem, jako by vyrostl ze samotných skal, splynutí s krajinou pomohla i zvlněná zelená střecha. Výhledy na oceán zarámovaly hliníkové systémy Schüco, které kombinují vizuální lehkost s vysokou stabilitou hliníku a odolností proti zdejšímu extrémnímu větru a dešti. Vzhledem k prudkému sklonu pozemku byla dřevostavba usazena na betonovou desku.

Foto: Díky zvlněné zelené střeše stavba splývá s krajinou.

Interiérová krajina ze skla a jasanového dřeva

Přání klienta navrhnout dům jako přirozené pokračování jeho okolí zohlednila architektonická kancelář Helen & Hard i při navrhování vnitřních prostor a interiér pojala jako krajinu v krajině. Tato koncepce vás osloví, jakmile vstoupíte do domu. Od vchodu v nejvyšším podlaží se před vámi rozvětvuje úchvatná schodišťová konstrukce, která prostupuje čtyřmi patry domu jako vějíř. Schody vyrobené převážně z jasanového dřeva a skla dominují otevřenému interiéru a vytvářejí jeho strukturu. S mnoha výstupky a výklenky jsou jakousi ozvěnou skalních útvarů. V pravé části domu se nachází kuchyň a jídelna s terasou, levé křídlo s ložnicemi a koupelnami je určeno pro hosty. O tři schody níže se otvírá obývací část, kde vás obejme úchvatný panoramatický výhled. Prostory až do tohoto bodu jsou koncipovány jako společné. O další patro níže je situován hlavní soukromý obytný prostor s ložnicemi, koupelnami, kanceláří a samostatným vchodem. Prostory pro relaxaci, jako je televizní místnost, posilovna či sauna, se nacházejí u paty schodiště.

Foto: Výhledy na oceán rámují hliníkové systémy Schüco.

Jedním z Meretiných oblíbených aspektů jejího domova je „...světlo, měnící se počasí a schopnost žít s ročními obdobími. Miluji se probouzet s výhledem na moře, slyšet zvenčí déšť a bouřky... A přicházet z deště dovnitř, zavřít za sebou dveře a vydechnout si, a jsem doma.“

Elegantní zasklení s vynikající stabilitou a vizuální lehkostí

Exponované umístění domu ve svahu u moře znamenalo, že skleněné prvky musely odolat extrémnímu větru a dešti. Architekti proto zvolili stabilní a vůči venkovním povětrnostním vlivům odolné hliníkové okenní a posuvné systémy Schüco AWS 70.HI (High Insulated). Ke stabilitě domu přispívá i fasádní systém Schüco FWS 50.HI. Tato fasáda, která harmonicky ladí se zdvižně posuvným systémem Schüco ASS 70.HI, umožňuje výstavbu velkoplošných skleněných konstrukcí s vysokou odolností proti větru a vodotěsností. Některá skla dosahují až k okapu střechy, což v kombinaci se strmým pozemkem představovalo skutečnou výzvu pro realizační firmu. Ale výsledná elegance a transparentnost domu znamená, že robustnost okenních systémů je sotva patrná. Se svými štíhlými profily zasklení ustupují do pozadí a umožňují přírodě – obloze, skalám a vodě – stát se středem pozornosti.

  • Ateliér: Helen & Hard AS Oslo
  • Země: Norsko
  • Realizace: 2018
  • Použité okenní, posuvné, dveřní a fasádní systémy Schüco: okna Schüco AWS 70.HI, dveře Schüco ADS 70 SL.HI, fasáda Schüco FWS 50, posuvné systémy Schüco ASS 70.HI

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři