Rodinný dům v Záhorských sadech od ČECHVALA ARCHITECTS Foto: Alex Shoots Buildings
Architektura / rodinné domy

Dům v Bratislavě s výhledem na vzrostlý dub, který se při stavbě nesměl pokácet

Záhorské sady jsou v Bratislavě oblíbenou lokalitou pro stavbu rodinného domu. Jelikož jich zde ale roste hodně, ubírá jim to na soukromí. U tohoto domu architekti problém vyřešili pomocí atria – do něj se otvírají všechny místnosti.

Adéla Vaculíková , 28. 8. 2024

Vstup do domu uvozuje předprostor. Kromě vstupní haly se z něj dá vstoupit taky do garáže a hlavní chlouby domu – velkého atria. To nemá kompletně uzavřené, jak to u atrií bývá zvykem, ale svou čtvrtou stranou se napojuje na zahradu, která pokračuje okolo domu.

Vzhledem k povaze prostoru by se mu dalo říkat taky dvůr. Má ale jedno významné specifikum. Vzhledem k ulici a vstupnímu předprostoru se do něj totiž musí sejít po schodech – dům je totiž částečně zapuštěný do terénu. Jelikož novostavba vyrostla zastavěné oblasti, jako volně stojící objekt by postrádala soukromí, sousedy má totiž rovnou ze tří stran.

Foto: Atrium, do kterého se okny otevírá většina obytných místností.

„Záhorské sady v Záhorské Bystrici jsou oblast známá hustou zástavbou rodinných domů, což souvisí s nedostatkem pocitu soukromí, který ale člověk hledá, když se rozhoduje pro stavbu rodinného domu,“ říkají k tomu architekti ze slovenské ateliéru ČECHVALA ARCHITECTS.

Mít v novém domě soukromí současně spadalo mezi hlavní požadavky klienta – ještě společně se zachováním vzrostlého dubu uprostřed pozemku. Obojí vyřešilo právě atrium/dvůr. Téměř všechna okna z obytných místností totiž míří jeho směrem.

Foto: Chodbu osvětlují světlíky.

Architekti říkají, že dům díky tomu má dvě tváře. „Na jednu stranu je rezervovaný až uzavřený, díky pevným stěnám a terénním zářezům směrem k sousedním pozemkům, na druhou je zase přátelský a otevřený rodinnému životu směrem do vnitřku atria,“ popisují.

Do pokojů přivádí světlo velkoformátová okna – vysoká jsou prakticky od podlahy až ke stropu a dají se kompletně otevřít tak, aby současně fungovala jako prosklené dveře do zahrady. Dům má celkem tři křídla, ve středním se nachází obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelnou. V jednom z bočních jsou pak ložnice, koupelna a tak dále. Všechny místnosti zpřístupňuje dlouhá chodba táhnoucí se při vnější obvodové stěně domu.

Poslední křídlo je velmi krátké, vyhrazené čistě jen schodišti, které sem vede ze vstupní haly. Při pohledu na výkresy ovšem dům má pravidelný půdorys ve tvaru písmene U – tedy alespoň skoro. Na krátké křídlo venku navazují betonové arkády, které vedou k venkovní kuchyni. V té se léto určitě trávilo příjemně. A až se dokončí zahrada, která je právě v realizaci, bude to ještě o něco lepší.

  • Autoři: Tomáš Čechvala, Filip Galko, Monika Homolová
  • Ateliér: ČECHVALA ARCHITECTS
  • Spolupráce: Stanislav Komár
  • Země: Slovensko
  • Město: Bratislava - Záhorská Bystrica
  • Projekt: 2020
  • Realizace: 2023-2024
  • Užitná plocha: 267,6m2

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři