Navržena lokálně. Zásadní preferencí u celého projektu bylo využívat místní firmy, renomované výrobce a řemeslníky. Foto: Anna Pleslová
Architektura / rekreační objekty

Dřevěný obývák, kamenná kuchyň a vyhřátá pec. Tak vypadá nová chalupa na samém vrcholu Krkonoš.

Kabát má z páleného modřínu a kouká se na Sněžku. V Horní Malé Úpě stojí novostavba. Navrhl ji architekt pro vlastní rodinu.

Viktorie Majoberová , 12. 9. 2024

V Krkonoších, jen kousek od vrcholu Sněžky, najdete obec Horní Malá Úpa. Je to výjimečné místo, i přes obří vlny zimních i letních turistů si zachovalo svůj malebný charakter horské vesničky. Panují tu totiž velmi přísná pravidla, kterými se musí architekti řídit. Jejich dodržení u staveb kontroluje stavební komise. A jaká ty pravidla jsou? Určují např. velikost oken, tvar stavby- sedlovou střechu, půdorysný tvar, ale i odstup jednotlivých objektů, atd.

Nová rodinná chalupa od ateliéru OK PLAN ARCHITECTS se musela také přizpůsobit. Má sedlovou střechu, ohleduplné dřevěné obložení a osa střechy jde rovnoběžně s vrstevnicí. Majitelé jí přezdívají „rodinná bouda“.

Foto: Chalupa sedí na Krkonošké vrstevnici a pohlíží na Sněžku.

Novostavbu tu navrhlo architektonické studio OK PLAN ARCHITECTS. Přesněji řečeno, navrhoval ji pro sebe zakladatel studia, Luděk Rýzner. S místem byl obeznámený, jelikož zde v Horní Malé Úpě navrhoval již několik realizací, včetně, dnes již ikonické, Chaty Hradečanka

Chalupa tvarem i materiálem respektuje zdejší pravidla. Povedlo se jim ale prosadit velkformátové fixní okno, které nabízí výhledy na vrcholy Krkonoš, třeba Sněžku. To se jim podařilo, jak píší autoři, „po dlouhé a těžké debatě  s obcí“.

Na návštěvě u Rýznera

Když přijdete do „rodinné boudy“ na návštěvu, nejvíce času strávíte ve světnici. Ta je celá provoněná dřevem. Architekti „oblékli“ stěny i strop do dřevěného obkladu, podlahy do parket. Uprostřed místnosti stojí velký stůl z masivního dřevěného prkna a atypické židle. „Za celým mobiliářem, dřevěným obkladem stěn, stropů a rámových dveří stojí, tak jako vždy u našich projektů, truhlářství ČADAS.“ říkají OK PLAN ARCHITECTS. 

Foto: Kamna s ručně vyráběným obkladem dodávají modernímu interiéru pocit útulna. 

Monotónnost dřevěného interiéru narušuje hned několik výrazných prvků. V první řadě je to veliký kámen, ve kterém se „ukrývá“ kuchyňská linka a dřez. Vaše oči se strhnou tímto směrem i díky dvěma výrazným černým lustrům, které visí nad kamennou linkou a dodávají jí míru důležitosti v jinak otevřeném prostoru. Druhým aktérem jsou kamna s ručně vyráběným kachlovým obkladem. Jinak spíš současnému interiéru dodávají útulný charakter horské chalupy.

Až půjdete kolem…

Chalupa sedí na vrstevnici v příkrém svahu. Vlastně se do něj „zakusuje“. Okolní terén byl upraven tak, aby plynuje navazoval na dům, a aby bylo obytné podlaží dobře a logicky přístupné. 

Foto: Chalupa je ohleduplná ke svému okolí, především svým materiálem. Venkovní fasáda je obložená páleným modřínem. 

„Venkovní zpevněné plochy jsou převážně dlážděny žulovými odseky z mrákotínského lomu, které plynule navazují na opěrné zídky skládané na sucho místními kameníky. Kámen na tyto zdi pochází přímo z místa stavby a byl vytěžen v rámci výkopových prací.“ říkají architekti. Dodávají, že o zahradní úpravy se postarala Petra Loffelmannová.

Jelikož se chalupa nachází na skalním podloží, architekti se rozhodli celý dům založit na základovou desku. Celý objekt je jinak zděný, zateplený a s provětrávaným dřevěným obkladem z opalovaného modřínového dřeva. Podkroví tvoří klasický hambálkový krov. Krytina je z hliníkového plechu s povrchovou úpravou v antracitovém odstínu. Na střeše také najdeme FVE panely. Ty architekti umístili na nepohledové plochy střech, tedy na druhou stranu od kolem vedoucí cesty. Podporují energii, která se jinak získává z tepelného čerpadla.

Navržena lokálně. Tak by se rozhodně dala popsat novostavba na vrcholcích Krkonoš. Sami architekti totiž popisují, že zásadní preferencí u celého projektu bylo využívat místní firmy, renomované výrobce a řemeslníky. Také je patrná snaha dodržet zdejší pravidla tak, aby nová chalupa do Horní Malé Úpy zapadla.

  • Autoři: Luděk Rýzner
  • Ateliér: OK PLAN ARCHITECTS
  • Země: Česká republika
  • Realizace: 2022-2023
  • Město: Horní Malá Úpa
  • Fotograf: Anna Pleslová
  • Zastavěná plocha: 165 m²
  • Užitná plocha: 238 m²
  • Generální dodavatel: 3K Stavby
  • Dodavatel interiéru: ČADAS

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři