Třídy otevřené do krovu, aby se splnila norma na objem vzduchu. (MŠ Bratřejov, talaša kutěj architekti) Foto: Zdenek Venclík
Architektura / občanské stavby

Dobrá zpráva pro mrňata. Staví se i školky bez kýče

Začíná nový školní rok a děti vyráží do škol a školek. Mnohé jsou přebarvené a plné vizuálního smetí. V Humpolci a obci Bratřejov na Valašsku mají školky bílé – a na nervy dětí to prý působí lépe než spousta barviček.

Karolína Vránková , 2. 9. 2024

V Bratřejově na Valašsku se v posledních letech rodí hodně dětí. Rok 2022 s dvaadvaceti narozenými byl rekordní. Obec v „tvrdém jádru Valaška“, jak to charakterizuje starosta Richard Zicha, prosperuje. V okolních městech Zlíně, Vsetíně a Vizovicích je práce, ve Bratřejově klid a příroda, takže počet obyvatel tady spíš roste. Mateřská škola byla však jen jedna třída ve školní budově, kam se vešlo jen 19 dětí. To při zvyšující se porodnosti nestačilo.

Foto: Školka v Bratřejově na místě jednoho z rodinných domů.

 

Piráti na Valašsku

Letos se otevírá školka nová, má dvě třídy pro celkem 38 dětech, zahradu, venkovní učebnu i fotovoltaiku na střeše. Vznikla hned naproti dnešní škole na místě opuštěného rodinného domku, který se obci povedlo odkoupit.

Studii i projekt provedli architekti ze studia Talaša Kutěj architekti. Proces výběru nebyl příliš sofistikovaný. Starosta se poptával a poradili mu, že syn známého udělal „archiškolu“. „Však skoč si za Mírou,“ zněla rada.

Oslovil tedy architkta Miroslava Talašu, ten s kolegy vypracoval studii. Zastupitelstvu se líbila a pak Talaša Kutěj vystoutěžil i projekční práce. Samozřejmě se nabízí otázka, jestli školka není zadání pro architektonickou soutěž. „To jsou jen další investice,“ odbývá tuhle myšlenku starosta Zicha. Jejich cíl byl získat návrh jednoduše. Navíc se báli příliš radikálních nápadů, aby to nebyl nějaký ten architektonický „výkřik ze tmy“. Rozhodovalo tedy zastupitelstvo.

Foto: Vstup do školky

Ačkoliv takový výběr někdy přináší problematické výsledky, tady se povedl. Vznikla kultivovaná budova se sedlovou střechou, nekonfliktně se přizpůsobující rázu obce. Jsou tu dvě třídy, převýšené do podkroví, což pomohlo splnit normové požadavky na objem vzduchu. Spojené jsou nižším kvádrem, v němž se nachází šatny, výdejna jídla a další.

Interiér je laděný do bíla, se žlutými akcenty. „Byl jsem ze začátku trochu v šoku, že to je jako v nemocnici,“ říká starosta.  Ale doplnil se nábytek, obrázky na stěny a hračky a už prý tenhle pocit nemá. Osvědčilo se, že život je dostatečně barevný prvek interiéru.

Obci se povedlo získat 27, 7 milionů z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), z vlastního rozpočtu stačilo přidat zhruba 3 miliony.  Díky financím z IROP bylo možné využít také množství ekologických technologií. Vytápí se tepelným čerpadlem, splachuje dešťovou vodou, na střeše jsou fotovoltaické panely, které by měly utáhnout spotřebu školky aspoň po část roku. Provoz by tedy neměl obec příliš ekonomicky zatěžovat.

Foto: Venkovní místnost pro hraní ukrytá před deštěm (MŠ Podhrad, sporadical)

To vše se ale ještě uvidí – v září dorazí první děti a rozdělí se do dvou tříd, pirátské a námořnické. Starosta doufá, že mu kvalitní zázemí pro piráty i námořníky pomůže v obci udržet rostoucí populační trend.

Žabičky v Humpolci

Druhý školní rok začíná mateřská škola v Humpolci, v oblasti Podhrad. Tady se do školky vypraví žabičky, rybičky, ježečci a veverky. Zdejší nová školka má přírodní tematiku a blízký kontakt s přírodou je také její hlavní princip architektonického konceptu.

Foto:  MŠ Podhrad v Humpolci - přímo mezi vzrostlými stromy

 

Budova je umístěna v parku mezi vzrostlými stromy: „Máme tu velkoplošná okna a děti neustále pozorují živou přírodu. Ve vyšších patrech se jim nabízí pohled přímo do korun stromů,“ říká ředitelka Hana Koudelová. Okna mají nízké parapety, a děti prý tahle místa s výhledem ven a spoustou světla přitahují nejvíc. I paní ředitelce se líbí: „Ta prostě nemají chybu,“ říká.

Budovu se skutečně povedlo postavit přímo mezi stromy, tomu je přizpůsobený i její půdorys. „Tvarování domu a jeho umístění se vyhýbá kořenovým systémům cenných stromů, které jsou největším bonusem školní zahrady – poskytují dětem stín a přirozená herní zákoutí,“ popisují to architekti ze studia Sporadical. Školka má i zelené střechy a také v zahradě jsou přírodní prvky na hraní.

Foto:  MŠ Podhrad má okna mnohem větší než běžná školka - a lepší výhled na stromy.

S první školkou má společnou barevnost, i tahle má bílou fasádu. V interiéru rovněž převládá bílá v kombinaci se dřevem.  Třídy mají trochu odlišné barvy, ale projevuje se to jenom detaily: barvou šipky na chodbě nebo spárovací hmoty v jinak bílé koupelně.

Hana Koudelková řídí Podhrad spolu s dalšími třemi pobočkami mateřských škol. To jsou budovy z doby socialismu, vybarvené do mnoha odstínů žluté, zelené a modré. Co z toho působí na děti lépe? „Byla jsem na neuroškolení a neuroložka nám říkala, že se od barevnosti ustupuje. Protože pak těch barevných podnětů je docela hodně a lidský mozek je schopný se soustředit jen na jednu věc. Pokud máte barevné stěny a přehršel barevné výzdoby, tak se děti nemohou soustředit,“ říká paní ředitelka.

Připouští, že na některé věci si kolegyně musely zvykat. Třeba právě na střídmou barevnost. Na to, že na zemi nejsou koberce. Na půdorys třídy do L, který neumožní učitelce mít od stolu přehled o všech dětech. I na další věci, které tu jsou jinak než v ostatních budovách.

Foto:  Barvy tu jsou, ale střídmě. Například schodiště se barevně liší.

Teď už tu začínají druhý školní rok a za tu dobu si na to vše zvykli. „Krásné to tu je,“ shrnuje paní ředitelka. Potvrzuje to také nominace na Českou cenu za architekturu. O tom, jak se navrhovala tato školka, budou architekti ze studia Sporadical mluvit také v podcastu Bourání, který zveřejníme na earch.cz.

  • Země: Česká republika
  • MŠ Bratřejov - ateliér:: talaša kutěj architekti
  • MŠ Bratřejov - realizace:: 2024
  • MŠ Humpolec - autoři: Aleš Kubalík, Josef Kocián, Veronika Sávová, Jakub Našinec
  • MŠ Humpolec - ateliér: SPORADICAL
  • MŠ Humpolec - realizace: 2023

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři