Architektura / interiér

Dát si pivo pod dřevěnou klenbou

Designérské duo VRTIŠKA • ŽÁK zvítězilo ve vyzvané soutěži na návrh nového řešení koncepce a interiérů původních krušovických restaurací s názvem Šalanda, což je originální koncept hospodských zařízení známého českého pivovaru. Jedna z poboček se nachází také v Praze, tak se podívejte, jak se „dá posedět“ v Řepích.

Vrtiška & Žák , 11. 8. 2016

První z poboček byla otevřena na Hlavním nádraží v Praze, druhá v Praze 6 v Řepích a třetí se slavnostně otevřela loni v prosinci v Mladé Boleslavi. „Samotný vývoj koncepce, modifikací vybavení, nábytkových sestav a detailů v interiéru v rámci co nejjednodušší možné opakovatelnosti nám zabralo nejvíce času.“ Dodává jeden z autorů Vladimír Žák.

Dominantou prostor je umělá klenba, která nepřímo odkazuje na původní pivovarskou šalandu, jako sklepní klenutý prostor, kde zaměstnanci pivovaru hodovali, pili a spali.

„Chtěli jsme přenést tradici a historizující formu i do prostor, jako jsou moderní komplexy, či nákupní centra, ve kterých může být provozovna také otevřena. Chtěli jsme tímto prvkem nepřímo odkázat na bohatou historii královského pivovaru, přitom zachovat soudobý charakter pivnice,“ říká Roman Vrtiška, druhý z autorského dua. Dřevo v interiéru dodává celku pocit útulnosti a zároveň díky použitým kulatým profilům zlepšuje celkovou akustiku v místnosti.

Tento dominantní prvek je následně doplněn o kvalitní materiály jako je teracová dlažba, bílé keramické obklady, nerezový tahokovový bar, nebo prosklený chlazený pivní box.

Identické jsou pro celý prostor také originální ilustrace od Michala Bačáka, které vtipně popisují výrobu piva, či glosují jeho konzumenty a možné situace, které při konzumaci mohou nastat.

Designérské duo VRTIŠKA • ŽÁK navrhlo na míru pro Šalandy nejen atypický nábytek, jako jsou lavice a stoly, ale také prvky, jako rezervační cedulky, menu, set na pivní degustaci, stojan na příbory a na kořenky. Roman Vrtiška k tomu říká: „Chtěli jsme, aby měl zákazník co nejucelenější a nejlepší dojem nejen z kvality jídla a pití, ale také z celkového prostoru. Podobně tomu bylo v dřívějších dobách u drahých rezidenčních projektů a renomovaných studií – architekt řešil takové detaily, jako příbory, či sklenice.“

Zajímavostí celého konceptu je způsob podávání tzv. piva z mázu. To je pivo, které je čepované přímo z tanku pomocí speciálního kohoutu do velké nerezové nádoby. Tím se kvalita piva zachovává a nedegraduje tak přenosem přes množství pivních trubek. Způsob podávání vymyslelo samotné studio designérů. „Klient si přál akcentovat tento ‚rituál‘ čepování piva. Aby z tanku s pivním mázem nevedla žádná trubka, je nutné chodit přímo do pivního boxu. Výčepní má tak u pultu zvon, na který před vstupem do boxu zazvoní, aby oznámil, že se pivo bude čepovat. V boxu totiž musí být stálá teplota sedm stupňů celsia a při častém otevírání dveří by došlo ke zvýšení této teploty. Proto se do boxu chodí pouze v intervalech, ve kterých je zaručeno zachováni konstantní teploty piva. Jelikož je v boxu skutečně chladno, obleče si před samotným vstupem hostinský ještě teplý kabát, který pro tuto příležitost má na blízkém háku,“ doplňuje Vrtiška.

www.vrtiskazak.com

  • Autoři: Roman Vrtiška, Vladimír Žák
  • Ateliér: Vrtiška & Žák
  • Spolupráce: Michal Bačák
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha 6 - Řepy
  • Ulice, číslo: Makovského 1397/27A
  • PSČ: 163 00
  • Suma: 240 000.00
  • Měna: EUR
  • Datum projektu: 2015
  • Realizace: 2015
  • Užitná plocha: 180.00m2
  • Foto ©: //www.earch.cz/cs/kristina-hrabetova">Kristina Hrabětová

Klíčová slova:

Vrtiška & Žák restaurace pivovar

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři