Multifunkční objekt s občerstvením ve zlínské zoo od studia New Work Foto: Petr Šmídek
Architektura / občanské stavby

Další přírůstek ve zlínské ZOO. Terasa u Supa nabízí občerstvení i táborák v interiéru

Zlínskou zoologickou zahradu se daří dlouhodobě modernizovat a rozvíjet. Nejnavštěvovanější turistické místo na Moravě má novou budovu s občerstvením. Slouží ale také pro společenské akce a workshopy.

EARCH.CZ , 13. 8. 2024

ZOO Lešná leží jen pár kilometrů od centra města Zlín. Na tamním návrší se postupně rozrůstala již od počátku devatenáctého století, kdy zde hrabě Seilern založil oboru s bažanty. Později zde v soukromé hraběcí zoo pobíhali jeleni, drobné antilopy nebo běžci emu a ve vytápěném skleníku poletovali exotičtí ptáci.

Foto: Mezi občerstvením a hygienickým zázemím vzniklo interiérové ohniště.

Současná ZOO vypadá už podstatně jinak – neproměnilo se jen zvířectvo, ale i architektura v areálu, který se vedení dlouhodobě snaží modernizovat. V průběhu let zde vznikla třeba zahrada Andalusie a Japonska, mnoho nových výběhů i akumulační nádrže na zalévání. Vůbec nejčerstvějším přírůstkem je terasa u Supa navržená brněnským ateliérem New Work. Návštěvníkům poskytuje kryté útočiště ve stínu zeleně s přilehlým občerstvením, hygienickým zázemím a ohništěm. Kromě toho zde mohou probíhat různé společenské akce nebo workshopy.

Foto: Objekt neslouží pouze k občerstvování. Mohou se zde konat i společenské akce a workshopy.

Výraz zastřešené terasy utvářejí svislé nosné ocelové prvky a světlé stahovací rolety. Pultovou zelenou střechu vynáší lepené dřevěné profily. Stěny jsou ze zeleného probarveného betonu nebo zděné z plynosilikátů. Zděné části se zvenčí halí do černého plechu a z interiéru do světlého dřeva, jež zejména v části s ohništěm dodává prostoru útulnou a hřejivou atmosféru.

Zlínská zoologická zahrada toho z architektury může nabídnout víc. Její součástí je taky zámek Lešná, který si na konci devatenáctého století nechali postavit Seilernové jako své šlechtické sídlo. Romantickou stavbu postavenou v historizujícím stylu podle návrhu architektů Micka a Siedka dnes obklopují výběhy zvířat. Je však možné zavítat i dovnitř – sídlo se chlubí na svou dobu přepychovou výbavou včetně vodovodu, ústředního topení, domácím telefonem nebo splachovacími záchody.

A právě v blízkosti zámku se nová terasa nachází, jelikož je architektonicky kultivovaná, nijak ho neruší, navíc ho příjemně obklopují stromy.

Brněnský ateliér New Work má na Zlínsku mnoho realizací, zejména rodinných domů. V minulosti se ale zaměřili například i na urbanismus části zlínského centra, navrhli také obchodní dům Zlaté jablko na náměstí Míru. Terasa u Supa ve zlínské zoo je dalším povedeným příkladem jejich práce.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři