Z původně uzavřeného komplexu se stala prostorná zahrada, která je nově zpřístupněná pro veřejnost. Ale především se tu bydlí. (WDJ studio, Vězení) Foto: Frank Hanswijk
Architektura / bytové domy

Co si koupíte za 25 miliónů? Třeba vězeňskou celu se zahradou

V nizozemském Rotterdamu přestavěli starou věznici Noordsingel na nové luxusní byty. Jsou prostorné, charismatické, světlé a mají veřejně přístupnou zahradu.

Viktorie Majoberová , 20. 9. 2024

Uprostřed hustě zastavěné severní části města Rotterdam se nachází bývalá věznice Noordsingel. Místo vězeňských cel tu však najdete luxusní byty. Architekti z nizozemského studia WDJ zde vstoupili do areálu velmi citlivými zásahy, kterými se jim podařilo zachovat vězeňský charakter objektů, ale do celého areálu umístit vysoký standard bydlení pro desítky lidí.

Vězení Noordsingel bylo postaveno v roce 1872 a je jedním z nejstarších vězeňských komplexů v Nizozemsku. Areál zahrnuje několik budov a má charakteristické urbanistické řešení s centrální věží, z níž se rozbíhá křídla věznice. To kdysi umožňovalo efektivní dohled nad vězni. V roce 2012 bylo vězení Noordsingel v rámci reformy vězeňského systému v Nizozemsku uzavřeno. Poté byl komplex prodán a začala jeho proměna.

 

 
Foto: Areál stojí na svém původním místě, ale jeho „vnitřnosti“ se změnily.

Na zahradě ve vězení 

„Zahrada severu“ (Tuin van Noord) se nyní jmenuje bývalý vězeňský areál. Z původně uzavřeného komplexu se stala prostorná zahrada, která je nově zpřístupněná pro veřejnost.

Celý areál se stal otevřený a průchozí díky novým branám a průchodům, které autoři umístili po celém obvodu do původní masivní zdi, která lemuje areál. Vězení v současnosti funguje jako veřejně přístupný park, který se rozprostírá mezi vězeňskými budovami. Návštěvníci si sem můžou volně přijít posedět. Ale nejen to. Díky probourání ohradní zdi se propojila velká část území severní čtvrti Rotterdamu. Kromě veřejného parku zde najdeme i obchodní a kancelářské prostory, či restauraci.

Jak se z vězeňské cely stala ložnice

Původní vězeňské budovy byly navrženy pro jasnou funkci. Dnes je to jinak, budovy slouží rozmanitým účelům a vznikla tu bohatá paleta typů a velikostí různých kolektivních a individuálních forem bydlení. Areál stojí na svém původním místě, ale jeho „vnitřnosti“ se změnily. 

Foto: Nová okna propouští dostatek světla do interiéru a poskytují výhled obyvatelům do zahrady a parku.

Také fasády budov dostaly nový ráz. Kvůli dennímu osvětlení bytů bylo potřeba nahradit některá původní malá vězeňská okna. To je změna výrazná, avšak i přesto zůstal areál jednotný. Pro každý byt byl vytvořen jeden velký okenní otvor v hlavním obytném podlaží. Velká okna fungují jako charakteristický prvek, který nově vizuálně propojuje celý areál. Nová okna propouští dostatek světla do interiéru a poskytují výhled obyvatelům do zahrady a parku. 

Je to bydlení nadstandardní – po dokončení stál byt o výměře 130 m2 950 000 eur tedy téměř 25 milionů korun, menší o výměře 70m2 byl za polovinu.

Starý komplex s novou náplní

Transformovat starý areál s sebou přineslo mnoho technický výzev a komplikací. Hned první problém nastal se základy, které byly ve velmi špatném stavu. „Stav byl natolik dezolátní, že první návrh od developera a dodavatele byl zbourat vše a areál postavit znovu „stejným způsobem“. To by samozřejmě byla iluze, což jsme nechtěli. Podpořila nás i městská rada, která zastavila proces demolice a přestavby. Město by tak přišlo o kus vlastní historie.“ popisuje studio WDJ.

Architekti a architektky z ateliéru WDJ brzy našli lepší řešení. Ponechali všechny fasády nedotčené a „vydlabali“ pouze vnitřní části objektů. Během tohoto procesu bylo třeba celý areál ztužit obrovskými ocelovými podpěrnými konstrukcemi. Zachování fasád a přeorganizování vnitřních prostor umožnilo zvednout výšku pater a snížit parapety na přijatelnou výšku.

Foto: Vězeňská zeď má nyní řadu otvorů a průchodů

Zahrada severu je místo, kde se vrství historie se současností. Díky trpělivé práci studia WDJ se podařilo zachovat historický komplex a vdechnout mu život s novou náplní. Ale především znovu aktivovat území a začlenit ho do městského života v Rotterdamu.

  • Ateliér: WDJ Studio
  • Země: Nizozemsko
  • Město: Rotterdam
  • Zastavěná plocha: 30.500m²
  • Realizace: 2011 - 2021

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři