Byt pro sběratelku umění v Bubenči od Darcy Vašíčkové Foto: Tomáš Dittrich
Architektura / interiér

Byt, ve kterém vás umění obklopí v každé místnosti

Interiér rekonstruovaného bytu v sobě měl odrazit něco z ducha prvorepublikového domu, ve kterém se nachází. Výsledkem je elegantní prostor, v němž se snoubí starožitnosti s moderním designem. Navrhla ho interiérová designérka Darcy Vašíčková, která ráda pracuje s přírodními materiály a oblíbenými předměty svých klientů.

EARCH.CZ , 18. 7. 2024 / Advertorial

Majitelka bytu v pražské Bubenči je nadšenou sběratelkou umění a designu, vlastní malby, grafiky, starožitnosti i historický designový nábytek. Se svými uměleckými a designovými kousky si přála žít každodenní život, proto si je do bytu, který prošel kompletní rekonstrukcí, nechala zakomponovat.

Za podobou interiéru stojí interiérová designérka Darcy Vašíčková. Jak říká, ráda přemýšlí o tom, jak věci, které mají její klienti rádi, vhodně zapojit. V případě tohoto bubenečského bytu jich byla celá řada. „Obrazy a grafiky byly hned na začátku spolupráce zmapovány a jejich umístění v konkrétních místech bylo většinou jednoznačně dané již ve fázi prvotních výstupů,“ popisuje.

Foto: Sytě modrá kuchyně s obrazem přímo nad pracovní deskou, ta je z tvrzeného kamene TechniStone. Digestoř kryje autorsky řešený kryt.

Z uměleckých děl odvodila i barevnost jednotlivých prostorů – k modré kuchyni se přistoupilo z toho důvodu, že se chová příjemně kontrastně k obrazu ve zlatém rámu zavěšeném nad pracovní deskou. Zelená koupelna je pak inspirovaná obrazem s motivem lomu, umístěným netradičně poblíž volně stojící vany.

Výtvarné působení bytu nevychází jen z uměleckých děl. Za pozornost stojí taky na míru navržené vybavení jako výrazná zakřivená knihovna, která obestupuje historické pianino a prostor současně odhlučňuje. „Kvůli citlivým uším souseda,“ dodává k tomu designérka. Celým interiérem prostupují mosazné detaily, dřevěné podlahy ve skladbě rybí kosti od stěn oddělují vysoké lišty, skříně v sobě mají ratanové výplety.

Klasické detaily jsou pro interiér zvoleny s logikou – hodí se k původním oknům, která prošla repasováním, a kazetovým dveřím vyrobeným jako repliky těch původních. Když se otevřou, vytvoří v bytě enfiládu, kterou se dá prohlédnout až do arkýře s velkým oknem v ložnici.

Foto: Pohled do ložnice s oknem v arkýři

Darcy Vašíčková o bytě pro sběratelku umění

Kde čerpáte pro svou práci inspiraci? 

V umění, přírodě a na cestách. Také velmi náhodně při návštěvách gastro zařízení nebo památek.

Jaké materiály nejraději používáte a jaký interiérový styl je vám nejbližší? 

Ráda pracuji s „opravdovými materiály“ jako je dřevo, sklo, kámen, kůže, kov, len nebo těmi, které k nim mají nejblíže. Líbí se mi interiéry, které odráží osobnost klienta. Ráda se vyrovnávám s požadavky na umístění specifických předmětů, které chce klient v interiéru uplatnit – ať jde třeba o umělecké dílo, určitý kus nábytku, větší objem knih, vinných sklenic nebo suvenýrů. Osobně mám ráda interiéry, ve kterých se dobře snoubí nové věci se starými.

Odkud pramenila vaše inspirace pro interiér bytu v Bubenči?

Byla to osobnost klientky a její vybraný vkus s láskou k anglickému designu. Celý projekt byl inspirován půlkruhovým okénkem, které jsme v bytě osvobodili z původní spižírny a které dodalo hlavní tvarovou inspiraci. Návrh si dal za cíl formu půlkruhu v interiéru opakovat, a to například jako viditelnou spojovací linku v osvětlení, v úchytech anebo i docela nenápadně ve vzoru dlažby.

Foto: Okénko, které bylo původně ve spižírně, dnes ozvláštňuje pracovnu.

Zapojovala jste i do tohoto interiéru nějaké předměty na přání klientky? Jaké byly požadavky na řešení prostoru včetně kuchyňského koutu?

Požadavkem klientky bylo začlenit do prostoru historické pianino, kusy nábytku a umění, poté vytvořit funkční a zároveň estetické zázemí pro kotel, prádelnu a šatnu.

Co se kuchyňského koutu týče, klientka si přála pracovat s vysokými stropy a nezahltit prostor horními skříňkami. Dále pak pracovní plochu navíc pro pečení vedle trouby a také místo pro vystavení hezkých předmětů.

Jaké další praktické vychytávky kuchyně skrývá?

Třeba dřez se spodní montáží, díky které vyniká pracovní deska TechniStone, velkou spižírnu nebo digestoř zabudovanou v autorském krytu, který barevně navazuje na řešení stěny.

Jak se vám s TechniStone pracuje? Má pro vás nějaké výhody?

S TechniStone se mi pracuje skvěle. Líbí se mi, že mohu kámen tvarovat – zaoblovat, dělat do něj otvory – mám ráda jeho matný vzhled a cením si spolehlivosti v provozu. Líbí se mi, že i když nejde o přírodní mramor, obsahuje skutečný kámen, jehož vlastnosti ještě vylepšuje.

  • Autoři: Darcy Vašíčková
  • Ateliér: House of Darcy
  • Manufaktura: Artenlux s.r.o.
  • Staging: Jinne stagerky
  • Fotograf: Tomáš Dittrich
  • Použité produkty TechniStone: Tvrzený kámen v dekoru Noble Carrara pro kuchyňskou desku a na skříňkách v koupelnách

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři