Asijská perla z Perlovky aneb NEB.O
Nápad otevřít si vlastní restauraci v Praze po vzoru těch, jaké známe ze zahraničí, určitě probleskne hlavou ledaskomu. Už jen proto, že nabídka kvalitního pohostinství v Čechách stále pokulhává. Fotograf Benedikt Renč a majitel mediální agentury Radek Mirsch se odvážně rozhodli takový nápad dotáhnout do konce a obohatit tak Prahu o moderní restauraci s asijskou kuchyní. Zrodilo se NEB.O.
Kateřina Frejlachová , 15. 8. 2013
Západní model Podobné podniky, zaměřené na soudobého městského člověka, který se chce dobře, zdravě a relativně rychle najíst v příjemném prostředí a nezruinovat přitom svoji peněženku, běžně nalezneme v západních zemích. "Oba majitelé hodně cestují a vytvořili si tak docela jasnou představu. Vraceli se z dovolené a došlo jim, že v Praze chybí moderní asijská restaurace s jednoduchým designem", vypráví sympatická manažerka restaurace NEB.O, Hanka. "Určitě to není inspirace jednou konkrétní restaurací, spíše je to kombinace různých vlivů..."
"Všechno bylo jasné", pokračuje. "To, jaký bude styl restaurace, i kuchař už byl domluven, nejdéle však trvalo najít prostor a pak vyřešit památkáře a vše kolem, aby se dala ta vize naplnit."
Ale podařilo se. NEB.O se zabydlelo přímo v centru, na rohu Perlové a Národní třídy. Nevelký podnik není zvenčí nikterak nápadný. A zevnitř v nejlepším slova smyslu také ne. Interiér si na nic nehraje, vše je svěží, lehké a přesto neztrácí šmrnc. Přesně koresponduje s chutí i vzhledem jídel, které vám připraví zkušení kuchaři kmitající nad pánvemi a hrnci, jejichž nerezové království se otevírá do prostoru restaurace.
Posezení sestává ze skladných dubových stolků a židlí bez opěrátek. Červené stěny jsou jemně okořeněny originálními obrazy nezávislého amerického umělce. Nad hlavami hostů se nenuceně vznášejí ležérní spletence žárovek sladěné s nátěrem zdí.
Česko - Asijské přátelství Jednoduché zařízení interieru kontrastuje jak s tvaroslovím domu, tak se samotným prostorem. Fúze moderního asijského minimalismu a českoněmeckého neostylu 19. století je vlastně příjemně napínavá. Poněkud krkolomnou dispozici, která nesmí projít zásadními stavebními úpravami, a která není pro provoz restaurce úplně nejvhodnější, se podařilo zvládnout. Nicméně o dalším rozšíření si majitelé mohou nechat zdát. "Bylo složité to zde vymyslet tak, aby bylo dostatek místa a pohodlí pro zákazníky a zároveň se někam vtěsnala kuchyně, bar, zázemí. Kapacita je problém. Prostor je v tomto ohledu velmi omezený", popisuje Hanka.
Někdy stačí dobrý vkus Majitelé během návrhu nespolupracovali s žádným architektem a nutno říci, že tímto rozhodnutím nešlápli vedle. Interier NEB.O je prostě kvalitní a příjemný. "Měli jasnou představu a neměli potřebu ji s nikým dalším konzultovat" vysvětluje Hanka.
Grafický a vizuální styl, jenž se uplatňuje především v logu a na jídelních lístcích, identitu restaurace skvěle doplňuje.
NEB.O se otevřelo loni v červnu a za rok své existence restaurace upoutalo pozornost a získalo velkou oblibu. Návštěvnost je hojná. "Máme i spoustu klientů, kteří sem chodí denně na oběd", říká Hanka. Není divu. NEB.O totiž jen tak neomrzí.